Kāpēc nagi kļūst trausli, lūstoši un kā to novērst?

Katrs no mums vēlas stiprus, veselīgus nagus. Nereti saka, ka rokas un nagi ir cilvēka vizītkarte, kas rada pirmo iespaidu, tāpēc rūpēties par savu nagu veselību ir īpaši svarīgi.

Nags pamatā ir raga slāņa veidojums, kas plāksnes formā noklāj pirksta galu un pasargā to no mehāniskiem bojājumiem. Nags sastāv no naga plāksnes, saknes, naga valnīša, brīvās malas un naga gultnes. Normāls nags ir gluds, caurspīdīgs, ar matētu spīdumu, stingrs un elastīgs. Naga sārtumu nosaka naga asinsapgāde - ja tā ir normāla, nags būs viegli rozīgā krāsā. Bāli nagi savukārt liecina par naga asinsapgādes traucējumiem.

Nagu sastāvā ir keratīns un kolagēns, kas veicina keratīna sintēzi. Kolagēns ir nozīmīgs proteīns, kas atrodas daudzos orgānos - ādā, matos, nagos, kaulos, saistaudos, skrimšļos, locītavās un citur. Tas, līdzīgi kā līme, satur kopā audus, piešķirot tiem struktūru, izturību un elastību. Cilvēkam novecojot, samazinās dabīgā kolagēna sintēze , un nereti tieši nagu stāvokļa pasliktināšanās ir pirmā pazīme, kas liecina par dabīgo kolagēna rezervju deficītu.

Trausli nagi, kas šķeļas un lūzt, ir viena no biežākajām nagu problēmām. Naga plātne kļūst sausa, var veidoties gareniskas rievas un plaisas, kas atdala naga slāņus - rodas nagu šķelšanās. 


Kāpēc nagi šķeļas un lūzt?

Tam var būt vairāki iemesli:

  • Nepareiza nagu kopšana;

Bieža nagu lakas lietošana, acetonu saturošu nagu lakas noņēmēja izmantošana, nepareiza nagu vīlēšana bieži izraisa nagu trauslumu un šķelšanos. Vislabāk būtu nagus regulāri kopt pie sertificēta nagu kopšanas speciālista, kas izvēlēsies piemērotāko un saudzējošu nagu kopšanu.

  • Sadzīves ķīmijas, dezinficējošo līdzekļu izmantošana - sadzīves ķīmijā, ko izmantojam ikdienā, ir daudz spēcīgas ķīmiskas vielas, kas var ievērojami sabojāt nagus, tāpēc  ļoti ieteicams mājas uzkopšanas darbus veikt cimdos, tā aizsargājot nagus no sadzīves ķīmijas kaitīgās ietekmes.
  • Nepietiekams vai nepilnvērtīgs uzturs - vitamīnu deficīts ir viens no biežākajiem iemesliem, kura dēļ nagu stāvoklis var ievērojami pasliktināties. Arī dažādas diētas var veicināt vitamīnu un aminoskābju deficīta rašanos;
  • Emocionāls stress - pētījumi ir pierādījuši, ka spēcīgs emocionāls stress var izraisīt nagu stāvokļa pasliktināšanos;
  • Kolagēna rezervju deficīts - novecojot, dabīgi sintezētā kolagēna rezerves izsīkst, izraisot ne tikai izmaiņas ādā, bet arī nagu stāvokļa pasliktināšanos - nagi var kļūt trausli, šķelties, lūzt.
  • Nagu izmaiņas var liecināt arī par dažādām dermatoloģiskām saslimšanām - piem., nagu sēnīte, psoriāze utt. , tāpēc ieteicams konsultēties ar ārstu;

Kā novērst nagu trauslumu un uzlabot nagu stāvokli?

  • Regulāri kopt nagus pie sertificēta manikīra meistara, izmantot nagu stiprinošus līdzekļus; Šo līdzekļu sastāvā ietilpst daudz vitamīnu, minerālvielu un ēterisko eļļu, kas var uzlabot nagu kvalitāti.
  • Izvairīties no saskarsmes ar ķīmiskām vielām - lietojot sadzīves ķīmiju, vienmēr izmantot cimdus, lai aizsargāt nagus un roku ādu no ķīmiskiem bojājumiem;
  • Lietot sabalansētu uzturu;
  • Papildus lietot vitamīnu kompleksu, kas satur B grupas vitamīnus, tostarp, biotīnu (B7 jeb H vitamīnu), C vitamīnu, A un E vitamīnus, kuri aktīvi piedalās galvenās nagu un matu olbaltumvielas – keratīna sintēzē. Visbiežāk tieši vitamīnu un minerālvielu trūkums organismā izraisa nagu stāvokļa izmaiņas. Speciāli izstrādāts vitamīnu komplekss palīdzēs novērst nagu trauslumu, lūšanu, šķelšanos un nagu slāņošanos. Sabalansēts vitamīnu komplekss, kas paredzēts tieši nagu veselības atjaunošanai un nagu stāvokļa uzlabošanai, ir atrodams SAAPIO Double Power kolagēna sastāvā.
  • Pēc 25 gadu vecuma katru dienu iekšķīgi lietot dzeramo kolagēnu, kas efektīvi mazinās kolagēna deficītu organismā un tādējādi veicinās nagiem tik nepieciešamās olbaltumvielas - keratīna sintēzi, lai nagi būtu stipri un veseli.

Pētījuma dati liecina, ka kolagēna lietošana paātrina nagu augšanu par 12%, vienlaikus samazinot to šķelšanos par 42%. Turklāt 80% no pētījuma dalībniekiem atzina, ka pēc 6 nedēļu kolagēna lietošanas, ir novērojuši nagu stāvokļa uzlabošanos. Jāņem vērā, ka pētījums tika veikts ar hidrolizēto kolagēnu, tāpēc, izvēloties kolagēnu saturošu uztura bagātinātāju, priekšroka dodama hidrolizētam kolagēnam, kas ievērojami labāk uzsūcas organismā,  piem. SAAPIO Double Power kolagēnam, kas turklāt ir papildināts arī ar nagu stāvokli uzlabojošu vitamīnu un minerālvielu kompleksu.

Lai vēl vairāk pastiprinātu kolagēna iedarbību, ieteicams paralēli lietot arī C vitamīnu - Acerola Powder, kas ir dabīgas izcelsmes C vitamīns un ir tieši iesaistīts kolagēna sintēzes veicināšanā.

Shop now

Beauty that goes beyond nourishing physical body...